Ovocné čaje

Liečivé účinky čajov » Ovocné čaje

 


 

Ovocné čaje sú ďaľšími zástupcami na poli obľúbených a zdraviu prospešných čajov.

 

Sú vhodné pre celú populáciu - predovšetkým pre deti, pretože neobsahujú teín ani kofeín ani žiadne iné povzbudzujúce látky.Sú produkované na čisto prírodnej báze a je ich možné piť bez obmedzenia.

Ideálne hasia smäd a výborne osviežujú. Je možné ich pripravovať teplé aj chladené. Naviac obsahujú vitamín C, kt. pôsobí preventívne proti prechladnutiu. Jednotlivé vylúhované komponenty je možné zjesť, nakoľko je to sušené ovocie.

Ich rozmach je reakciou na požiadavky stále väčšieho počtu ľudí v kľude sa posadiť a pochutiť si na svojej šálke čaju. Okrem toho neosahujú žiaden pridaný cukor, kalórie ani kofein. Preto sú vhodné pre veľkých aj malých, mladých aj starých.

 

Paleta ovocných zmesí sa v poslednej dobe veľmi rozšírila. Použitím rôznych aromatických prísad sa tieto možnosti posúvajú do väčších rozmerov.

 

Zloženie a účinky:

 

Ovocné čaje sa najčastejšie skladajú zo štyroch sušených komponentov: ibišteka, šípok, pomarančovej kôry a sušeného jablka.

- ibištek dodáva charakteristickú červenú farbu a príjemnú kyslastú chuť.

- šípky obsahujú v prirodzenom stave veľké množstvo vitamínu C. Sušením sa tento obsah mierne znižuje.

- sušená pomarančová kôra dodáva čajom horkastú mandľovú prichuť.

- jablko neovplyvňuje farbu hotového čaju, mierne ho však osladzuje

 

Aromatizovanie čaju nie je žiadnym objavom modernej doby. Už oddávna sa v Číne používali na aromatizovanie čierneho čaju lístky jasmínového kvetu. Na aromatizovanie ovocných čajov sa používajú prírodné, alebo prírodne identické aromatické prísady. Pretože čisté prírodné látky na tento účel nie vždy postačujú, postupne sa prechádza na ich napodobeniny.

 

Tieto arómy sú s prírodnými chuťovo zhodné a vo svojej chemickej štruktúre a vo svojom zložení úplne rovnaké a zdraviu celkom neškodné.

 

Často sa ovocné čaje obohacujú ďaľšími kúskami ovocia, alebo byliniek ( jahody, maliny, čerešne, baza, ríbezle, fenikel, mäta atď. )

 

Príprava :

Ten, kto kladie dôraz na individualitu, by mal pri príprave čaju dodržiavať určité zásady.

Aby vznikla tá správna chuť čajovej zmesi, je potrebné už pri varení začať správnym dávkovaním. Väčšinou postačí jedna čajová lyžička na jednu šálku, ale toto je možné samozrejme podľa chuti upraviť.

 

Ovocný čaj zalievame vriacou vodou. Doba postačujúca k vylúhovaniu je 8-10 min, pokiaľ pripravujeme čaj silnejší môžeme ho vybrať o niečo skôr. Hotový nápoj je možné piť bez akýchkoľvek prísad, ale je možné ho ochutiť cukrom, medom, stéviou cukrovou a podobne.