Ginko Biloba

Liečivé účinky čajov » Ginko Biloba

 


 

 Ginko dvojlaločné sa pokladá za najpôvodnejší druh stromu na Zemi.

 

Na tejto planéte rastie už 100 miliónov rokov, od doby druhohôr. Domovom ginka je Čína a Japonsko, kde ho ako posvätný strom vysádzali pred chrámami. Pre svoju tvláštnosť sa v Európe sadil ako exotický dekoratívny strom v parkoch a záhradách, aj u nás ho nájdeme na takýchto miestach. Napriek svojim krásnym dvojlaločným listom patrí ginko k ihličnatým stromom.

Ako liečivá rastlina je ginko známe len v novších časoch, ale jeho výnimočné vlastnosti popísali Číňania vo svojom herbári Pen Tsao Ching už pred 2800 rokmi.

Dvojlaločné listy ginka sa podobajú na srdce alebo pľúca a podľa tradičnej čínskej medicíny majú na tieto orgány blahodárny účinok.

 

Ginko sa považuje za liek 3. tisícročia.

 

Obsahuje mimoriadne cenné látky, kt. ovplyvňujú priestupnosť stien cievnych vlásočníc, čím priaznivo ovplyvňujú krvný obeh.

Rozširuje cievy a urýchľuje prietok krvi, čo sa najviac prejavuje v oblasti mozgu. Zlepšuje cirkuláciu a okysličovanie krvi, zvlášť v tenších, hlbšie ležiacich cievach a kapilárach.

Pre svoje dobré liečivé vlastnosti slúži ako prevencia kôrnatenia tepien, zvlášť u starších ľudí.

Odstraňuje nepríjemný pocit chladu nôh a rúk spôsobený nedostatočným prekrvením končatín.

Pomáha pri diabetických poškodeniach ciev a predchádza odumieraniu tkanív spôsobených ich nedostatočnou výživou.

 

Ďalšie účinky:

- prevencia infarktu myokardu a mozgových príhod

- odstraňuje následky po infarkte a mŕtvici

- pomáha pri cievnych bolestiach hlavy, migrénach, pri náhlej hluchote a šumení v ušiach

- pozitívny vplyv pri liečbe Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby

- pomáha na alergie a astmu

- tlmí výtoky, gynekologické ochorenia a časté močenie

- tlmí aktivitu stafilokokov, streptokokov, koliformných baktérií a plesní

- posilňuje imunitu

- udržuje duševné schopnosti starších ľudí a psychickú sviežosť

- zlepšuje pamäť, zvyšuje koncentráciu.

 

Listy ginka nemajú žiadne nepriaznivé účinky.

 

Príprava:

Vriacou vodou zalejeme ginko v pomere 1,5 dcl na jednu čajovú lyžičku. Necháme 5-8 min. lúhovať, potom precedíme.

 

Zaujímavé recepty:

Ginková tinktúra: Nadrobno nasekané listy ginka dáme do vhodnej sklenenej nádoby a zalejeme bielou kvalitnou pálenkou v množstve, aby prekrývala výšku vrstvy listou. Necháme 4-6 tyždňou stáť, občas pretrasieme.

Precedíme a berieme jednu lyžičku 2x denne pol hodiny pred jedlom.