Oolong

Liečivé účinky čajov » Oolong


 

Oolong znamená pôvodne "čierny drak".

 

Výroba tohoto čajového druhu patrí medzi najťažšie a najnákladnejšie.

U týchto čajov bol proces fermentácie započatý, ale neprebehol do konca. Technológia spracovania a výroby týchto čajov je zameraná na reguláciu stupňa fermentácie, kt. sa udáva v %. Výroba býva vskutku rozmanitá a všeobecne preto nie je možné presne určiť dĺžku fermentácie.

 

Preto sa často používa výraz čiastočne fermentovaný alebo polofermentovaný čaj.

 

Čajové listy sa ihneď po zbere nechajú prudko zvädnúť na priamom slnku. Potom nasleduje ručné zvinovanie listov a krátky fermentačný proces, kt. je zastavený následným tepelným ošetrením. Listy sú nakoniec dosušené v špeciálnych bambusových košoch.

Výroba oolong čajovníkových listov je sústredená najmä v oblastiach Číny, Japonska, južnej Indie, Bangladéša, Vietnamu, Taiwanu a Jávy.

Tieto čaje sa vyznačujú lístkom od zelenohnedej, modrozelenej cez žltozelenú až hnedú a tmavú farbu. Vo svete sú cenené pre svoju vskutku delikátnu a rozmanitú chuť a vôňu.

 

Oolong čaje sú uznávané pre svoje blahodárne účinky na telo i ducha.

Bohatý obsah silíc dáva týmto čajom povzbudzujúce účinky. Vedecké výskumy z posledných rokov preukázali pozitívny vplyv týchto čajov na liečbu kardiovaskulárnych chorôb, spomalenie procesu starnutia organizmu pri pravidelnom a dlhodobom užívaní.

Pravidelnému pitiu oolongu sa pripisujú mnohé priaznivé zdravotné účinky.

Oolong obsahuje mnoho antioxidantov, je prírodným dodávateľom vitamínov B2, CE, saponinu, selénu zinku. Pripisujú sa mu preto aj ochranné účinky pred rakovinou. Znižuje hladinu tuku cukru krvi, ovplyvňuje obsah tukov v tkanive /pomáha pri znižovaní hmotnosti/.

 

Pravidelné popíjanie chráni a posilňujem činnosť srdca, obehový, tráviaci imunitný systém.

 

Správny Oolong je veľmi aromatický a má žiarivú farbu. Nemá horkú a zvieravú chuť čiernych čajov - milovníci čajov o ňom tvrdia že nie je vôbec výstredný.

 

Príprava čaju:

1 čajovú lyžičku zalejeme 2 dcl vody okolo 95°C a necháme okolo 2-3 min. lúhovať.