Plody - Goji

Liečivé účinky čajov » Plody - Goji

 


 

Goji (godži) sú sušené plody Kustovnice čínskej (Lycium Chinensia).

Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú v úrodnej pôde himalájskych podhorí na stredne veľkých kroch.

 

V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším vekom na Zemi. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu.

 

V Číne bolo užívanie drobných oranžových bobulí kustovnice čínskej prvýkrát zaznamenané už v roku 100 nášho letopočtu. Od tejto doby ich sláva neustále rastie. Goji pozná veľmi dobre každý Číňan a určite vám rád prezradí, že sú vhodné predovšetkým pre mužov v strednom veku. Ale nie len pre nich. Podľa tradičnej medicíny má Goji neutrálnu povahu a pôsobí na pečeň a obličky, ktoré tonifikujú, zvlhčujú tiež pľúca a zlepšujú zrak, ktorého ostrosť podľa tradičnej čínskej medicíny závisí od stavu pečene. Goji sa v Číne predávajú doslova na každom rohu: v lekárňach, na trhoch, ale aj v samoobsluhách. Pre Číňanov sa jedná o nevyhnutný potravinový doplnok, po ktorom dychtivo siahnu aj ženy. Goji totiž tiež spomaľuje starnutie. A ktorá žena by nechcela byť večne mladá?

 

Goji sa pridávajú k rôznym jedlám alebo sa z nich pripravuje odvar. Tradičná čínska medicína ich využíva aj pri liečbe chorôb , ktoré sú sprevádzané smädom, pri zhoršení videnia a chronickom kašli. Tieto plody sa odporúčajú aj pri liečbe lupienky či impotencie. Múdrosť starých Číňanov potvrdil aj nedávny výskum plodov kustovnice čínskej. Bolo zistené, že podporujú imunitnú odpoveď organizmu a redukujú počet antigénov, ktoré súvisia s alergickými ochoreniami. Z tohto dôvodu sa využívajú aj pri liečbe lupienky. Kustovnica tiež zvyšuje fagocitózu retikuloendoteliálneho systému, zlepšuje imunitu a krvotvorbu a ovplyvňuje aj zníženie krvného tlaku. Tiež afrodiziakálne vlastnosti plodov boli do istej miery preukázateľné. Keď totiž muži, ktorí mali problémy s potenciou, užívali Goji alebo likér z nich pripravený, zvýšila sa hladina mužských pohlavných hormónov v ich krvi a pacienti boli vitálnejší.

Na prípravu odvaru sa odporúča asi 20 g sušených plodov denne.

 

Superpotravina na dosah ruky:

 

Z nutričného hľadiska sú Goji možno tým najhodnotnejším ovocím na planéte!

 

Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých 8 esenciálnych, až 21 stopových prvkov (napr. zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén, fosfor), sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov zo všetkých známych plodov na Zemi.

 

Čo sa týka beta-karoténu, sú Goji výdatnejšie ako mrkva.

 

Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E, betasitosterol, aktívne polysacharídy, seskviterpenoidy a zlúčeninu betain. Unikátne pre Goji je skupina lycium polysacharidov. Sú výnimočne silné antioxidanty, teda látky, ktoré neutralizujú voľné radikály. Tým pomáhajú zabraňovať poškodenie buniek a stárnutie organizmu. Bolo tiež dokázané, že betain lieči rôzne chronické choroby pečene a priaznivo pôsobí na regeneráciu pečeňových buniek. Podporuje rast, znižuje hladinu cukru v krvi a hladinu krvných lipidov. Pečeň využíva betain k tomu, aby vyrábala cholin, ktorý upokojuje, zlepšuje pamäť.

 

Dlhoročný odborný lekársky konzultant časopisov „Journal of Longevity Researt a Musical and Fitness“ a vedecký pracovník Dr. B. Delmontaque tvrdí: „Viac ako 15 % bielkovín, 21 stopových minerálov a 18 aminokyselín robí z plodov Goji jedinečnou živinami nabitou „superpotravinou“ presahujúcou všetky doteraz známe kritériá. To, čo na mňa robí najväčší dojem je množstvo celosvetových klinických výskumov, ktoré za Goji stoja. Je dokázané, že lycium polysacharidy obsiahnuté v Goji majú naozaj pozoruhodné antioxidačné a imunitu podporujúce vlastnosti.“

 

Populárne bobuľky:

 

Pretože pri kontakte červených Goji s pokožkou dochádza k oxidácii a ich sčernaniu, sú pri zberbe ľahko strasené na plachty a potom sušené v polotieni, dokedy nestratia väčšinu vody. Celý proces pestovania a spracovania je veľmi šetrný a striktne sa vyhýba umelému dosušeniu a akémukoľvek použitiu chemikálií. Tým je dosiahnuté maximálnej „životnosti“ sušených plodov a teda zachovaniu ich najväčšej možnej nutričnej hodnoty. Goji sa konzumujú ako mimoriadne zdravá desiata, alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí a jogurtov. Je skvelé tiež Goji pridávať do ovocných kokteilov. Ich základom môže byť napríklad super výživné mlieko. Čínskou špecialitou je príprava čaju z Goji, podobne ako to robíme so šípkami.

 

Goji možno pritom jesť aj po vylúhovaní. Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodarných účinkov stačí konzumovať asi 30 g denne (malá hrsť).

 

V súčasnej dobe možno kúpiť Goji v niektorých špeciálnych obchodoch ako sušené plody.