Ovocné čaje
🍒
- neobsahujú teín ani kofeín (vhodné pre deti)
- čisto prírodná báza, možné piť bez obmedzenia
- hasia smäd a výborne osviežujú
- obsahujú mnoho vitamínov
- výborne chutia ako teplé tak aj vychladené
Osviežujúca a aromatická ovocná kombinácia čerešne Aceroly, plodov Arónie a rakytníka.
Ovocná kombinácia bazy a bieleho ibišteka s multivitamínovou chuťou.
Ovocný čaj "Božský nápoj" obsahuje okrem iného aj kúsky kaki čo znamená v preklade "pokrm bohov". Kaki je oranžovej farby s podobnou chuťou ako marhuľa, obsahuje vitamín C,...
Ovocné čaje sú ďalšími zástupcami na poli obľúbených čajov, aj keď sa do obľuby dostali až v 20. storočí.
Sú vhodné pre celú populáciu - predovšetkým pre deti, pretože neobsahujú teín ani kofeín, ani žiadne iné povzbudivé látky.
Sú produkované na čistej prírodnej báze a je ich možné piť bez obmedzenia. Majú sviežu kyselkavú chuť, ideálne hasia smäd. Je možné ich pripraviť teplé aj chladné. Ľahko si môžete v teplých dňoch pripraviť ľadový, poprípade ako limonádu alebo do kokteilov. Paleta ovocných zmesí sa v poslednej dobe veľmi rozšírila.
Na rozdiel od zelených a čiernych čajov nie je pôvod týchto čajov v čajovníku. Už oddávna sa v Číne požívali na aromatizovanie čierneho čaju lístky jazmínového kvetu. Na aromatizovanie ovocných čajov sa používajú prírodné alebo prírodne identické aromatické prísady.
Zloženie a účinky :
Ovocné čaje sa najčastejšie skladajú zo štyroch sušených komponentov: ibišteka, šípok, pomarančovej kôry a sušeného jablka.
- ibištek dodáva charakteristickú červenú farbu a príjemnú kyslastú chuť.
- šípky obsahujú v prirodzenom stave veľké množstvo vitamínu C. Sušením sa tento obsah mierne znižuje.
- sušená pomarančová kôra dodáva čajom horkastú mandľovú prichuť.
- jablko neovplyvňuje farbu hotového čaju, mierne ho však osladzuje
Aromatizovanie čaju nie je žiadnym objavom modernej doby. Už oddávna sa v Číne používali na aromatizovanie čierneho čaju lístky jasmínového kvetu. Na aromatizovanie ovocných čajov sa používajú prírodné, alebo prírodne identické aromatické prísady. Pretože čisté prírodné látky na tento účel nie vždy postačujú, postupne sa prechádza na ich napodobeniny.
Tieto arómy sú s prírodnými chuťovo zhodné a vo svojej chemickej štruktúre a vo svojom zložení úplne rovnaké a zdraviu celkom neškodné.
Často sa ovocné čaje obohacujú ďaľšími kúskami ovocia, alebo byliniek ( jahody, maliny, čerešne, baza, ríbezle, fenikel, mäta atď. )
Príprava :
Ten, kto kladie dôraz na individualitu, by mal pri príprave čaju dodržiavať určité zásady. Aby vznikla tá správna chuť čajovej zmesi, je potrebné už pri varení začať správnym dávkovaním. Väčšinou postačí jedna čajová lyžička na jednu šálku, ale toto je možné samozrejme podľa chuti upraviť.
Ovocný čaj zalievame vriacou vodou. Doba postačujúca k vylúhovaniu je 8-10 min, pokiaľ pripravujeme čaj silnejší môžeme ho vybrať o niečo skôr. Hotový nápoj je možné piť bez akýchkoľvek prísad, ale je možné ho ochutiť cukrom, medom, stéviou cukrovou a podobne.