TIP pre Vás: Pridávaním ďalších položiek do objednávky sa automaticky znižuje sadzba poštovného.

Čierne čaje

Do polovice 17. storočia sa v kolíske čaju, Číne, pripravoval výhradne čaj zelený.

Pôvodne lisované čajové tehličky zostávali čerstvé dlhú dobu a putovali ako platidlo do vzdialených miest vo svete. Za dynastie Ming sa však prestali naparené a usušené lístky čaju lisovať a čaj tak dlhou prepravou do Európy strácal na kvalite. To spolu s rastúcim dopytom po čaji viedlo výrobcov k hľadaniu spôsobu ako najlepšie uchovať čajové lístky. Zistili, že najlepšou metódou konzervácie je fermentácia čajových lístkov, pri ktorých získali medenú farbu, a následne zastavenie tohto prirodzeného rozkladacieho procesu prudkým sušením v peci.


 

Stránka 1 z 3 - 19 položiek celkom
Čierny čaj - Ceylon St. James (50g)
€2,50
€2,60 (–3 %)

Pravý cejlonský čaj z tradičnej záhrady St. James s medeným nálevom a korenistou chuťou.

CC008
Čierny čaj - English breakfast tea (50g)
€2,40
€2,50 (–4 %)

Typická ranná zmes čajov z Ceylonu a indického Assamu, pri ktorej budete myslieť na pitie čaju v Londýne.

CC0011
Čierny čaj - Gruzínska zmes (50g)
€2,20
€2,30 (–4 %)

Ľahko aromatizovaná zmes listového čaju z rôznych oblastí Srí Lanky a Indie - tradičná zmes čaju, známa na celom svete.

CC0012
Čierny čaj - China Golden Dragon (50g)
Tip
€4,80
€4,90 (–2 %)

Špičkový, ručne rolovaný čierny čínsky čaj. Lístky s mnohými žltými tipsami robia z tohto čaju skutočnú raritu.

CC009
Čierny čaj - China Keemun Type (50g)
€2,50
€2,60 (–3 %)

Štandardný čierny čínsky čaj s príjemnou chuťou vhodný s mliekom.

CC0010
Čierny čaj - China Lapsang Souchong (50g)
€2,90
€3 (–3 %)

Tradičný, čierny čínsky čaj s dlhodobou tradíciou.

CC011
Čierny čaj čistý - India Assam Cachar TGFOP (50g)
Novinka
€2,50
€2,60 (–3 %)

Čaj má krásne listy s malým množstvom tipsov. Stredne silný povzbudzujúci účinok.

CC017
Čierny čaj - India Assam Tea To Go (50g)
€2,90
€3 (–3 %)

Veľmi aromatická a silná Assamská zmes z najlepších plantáží z druhého zberu.

CC0013
Čierny čaj - India Darjeeling FTGFOP1FFB (50g)
Novinka
€4,80
€4,90 (–2 %)

Nová zmes z Darjeelingu, ktorá je špecifická zberom v medziobdobí ( apríl, máj) medzi prvým a druhým zberom.

CC012
Hore
Ďalšie produkty

A tak, napriek tomu, že prvý čaj, ktorí Holanďania doviezli do Európy bol zelený, si Európania obľúbili čaj čierny. Stal sa súčasťou spoločenských rituálov i predmetom politických a hospodárskych nezhôd. V priebehu 18. storočia sa stal čaj najpopulárnejším nápojom v Británii.

Spôsoby spracovania a druhy čierneho čaju sa od seba v závislosti od oblasti značne líšia. Základná fáza výroby čierneho čaju však zostáva rovnaká. Po zbere a zvädnutí čajových lístkov nastáva ich rolovanie, pri ktorom bunkové steny čajové listu popraskajú a uvoľňuje sa z nich bunková šťava. Iba takto je možná následná fermentácie. Fermentácia je biologická reakcia, pri ktorej dochádza k oxidácii uvoľnenej bunkovej šťavy. Mení sa farba čajových lístkov zo zelenej na medenú a uvoľňujú sa látky, ktoré významne ovplyvňujú chuťové vlastnosti  čaju. Tieto látky sú rozpustné z veľkej časti iba v horúcej vode, preto čierne čaje, na rozdiel od zelených, zalievajú práve vriacou vodou. Fermentácia prebieha vo fermentačnej miestnosti pri teplote 35 – 40°C za neustáleho zvlhčovanie vzduchu. Dôležitým okamihom je správne určenie konca fermentácie. Určuje sa podľa farby čaju a jeho vône. Na správnej fermentácii veľmi závisí kvalita hotového čaju. Bezprostredne po fermentácii sa čajové lístky asi na 20 minút vystavia prúdu horúceho vzduchu v sušiacej peci. Sušením sa odparí prebytočná voda a bunková šťava zaschne na zvinutých lístkoch, ktoré stmavnú a získajú typickú čajovú vôňu. Neskôr, pri sparení lístkov v čajníku dochádza k uvoľneniu zahustenej šťavy. Vzniká tak medeno-červený, aromatický nápoj s povzbudzujúcimi a zdraviu prospešnými účinkami.

Zloženie a účinky: Čierny čaj obsahuje veľké množstvo rôznych látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus.

Medzi najvýznamnejšie patrí kofeín /v čaji nazývaný teín/, ktorý je v čaji zastúpený cca 4%. Ďalšou látkou sú triesloviny, ktoré robia čaju jeho typickú  chuť. Z vitamínov skupiny B obsahuje čaj  vo vode rozpustný vitamín B1. Pôsobí ako nervový vitamín, dôležitý hlavne pri duševnej práci. Čaj obsahuje tiež fluór a niektoré ďalšie minerálne látky /napr. draslík./. Éterické oleje vytvárajú špeciálnu vôňu čaju a jeho špecifickú arómu. V čaji bolo zatiaľ objavených 23 rôznych aromatický látok. Spolu s chlorofylom prispieva k ukľudneniu  nervov, pomáha pri prenose kyslíka do telesných orgánov stimulujúcich duševné činnosti a funkcie dýchacieho systému.

Príprava čierneho čaju:  Účinky čierneho čaju sú odlišné podľa jeho prípravy.

Ak lúhujeme čaj iba 2-3 minúty, do nálevu sa uvoľní kofeín, ktorý rovnomerne povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srde a krvný obeh. Jeho účinok je dlhodobejší.

Ak čaj lúhujeme 5 minút /dlhšie nedoporučujeme/, uvoľnia sa zároveň triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia. Podporujú činnosť tráviacich orgánov, ukľudňujú žalúdok a črevá, blahodárne ovplyvňujú činnosť ciev.

Niekedy sa objavuje mylná predstava, že čím čaj dlhšie lúhujeme, tým je silnejší. Ale dĺžka lúhovania so silou čaju nesúvisí. To ovplyvňuje  množstvo vody a čajových lístkov. Čím menej vody a viac lístkov, tým je hotový čaj silnejší.

Ak lúhujete čaj dlhšie ako 5 minút, potom horkne a tmavne, lebo sa uvoľňujú ďalšie triesloviny. Na jeho silu to však nemá vplyv.

Overené zákazníkmi.
Overené zákazníkmi
Tovar skladom v kamennej predajni.
Doručenie do druhého dňa
Doručenie nasledujúci deň
od odoslania objednávky
Cez 4000 výdajných miest
Doručenie do 4000 výdajných miest PACKETY
a 230+ BALÍKOBOXov Slovenskej pošty + doručenie NA POŠTU / KURIÉROM na Adresu