Biele čaje

Liečivé účinky čajov » Biele čaje

 Pre biely čaj s jemnou arómou sa v Číne používajú iba mimoriadne "biele" čajové výhonky.

 

Na tento lahodný čaj sa zbierajú biele čajové púčiky a celkom mladé, striebristé listové špičky. Označenie pre biele vlásky (Bai Hao) pochádza z čínštiny a do angličtiny ho preložili ako Pekoe. Biele čajové nápoje White tea sú pripravované zo sušených vrcholových /terminálnych/, ešte dostatočne nerozvinutých čajových lístkov, husto pokrytých chĺpkami, ktoré si udržujú svoju charakteristickú striebornú farbu.

 

Tieto lístočky sa sušia okamžite po zbere vystavením priamym slnečným lúčom, respektíve sa sušia na ohni. Nie sú zvinuté a neprechádzajú žiadnym mechanickým spracovaní. Na trhu sú označované ako „Flowery Pekoe“ – vrchlové, kvetové fleše, ale niekedy i ako čajovníkové kvety.

 

Biele čajovníkové listy  sa používajú k vylepšeniu čiernych druhov. Pridávajú sa v množstve okolo 3 až 4 % a patrí medzi delikatesy v konzumácii z nich pripravených čajových nápojov.

 

Na trhu predstavujú veľmi cenné obchodné druhy a pestujú sa hlavne v čínskej oblasti Fu-ťien. Pripravené nápoje z takýchto listov sa najviac podobajú čerstvým prírodným čajovým nápojom, lístočky majú zachované všetky vlastnosti a obsah chemických látok.

 

Ich nálev je veľmi svetlý a chuť a vôňa neopakovateľne jemná a aromatická.

 

Biely čaj je pomerne vzácny, cenený najmä pre jeho regeneračné účinky. Chlpaté výhonky obsahujú viac polyfenolov, preto sú vynikajúcimi antioxidantami. Poskytujú účinnú ochranu proti voľným radikálom vznikajúcim v organizme a tým spomaľujú starnutie buniek. Pomáha pri srdcovo-cievnych ochoreniach, má antioxidačné účinky a jeho pravidelné pitie predlžuje život. Biely čaj však má aj antibakteriálne účinky a pomáha predchádzať vírusovým ochoreniam.

 

V dávnych dobách bol určený výlučne iba pre čínskych cisárov a cisársky dvor. Bol žiadaný cisármi hlavne pre jeho revitalizačné účinky. A čo bolo dobré pre cisára, malo by byť dobré aj pre vás.

 

Čínske porekadlo hovorí: „Radšej byť zbavený tri dni jedla ako jeden deň čaju.

Ten, kto sa drží práve tohto porekadla, môže zvíťaziť nad mnohými ochoreniami a tešiť sa z dlhého a pokojného života.

 

Príprava:

1 čajovú lyžičku zalejeme prevarenou vodou, kt. sme nechali 5-7 min. vychladiť na 80°C a necháme lúhovať 3-5 minút.